Konelehtisahan terät – vinkit valintaan

Markkinoilla olevien konelehtisahojen terien valikoima on suuri. Alla muutamia vinkkejä konelehtisahan terän onnistuneeseen valintaan. Myymme ja toimitamme terät ja tarvikkeet ammattilaisille sekä kouluille ja autamme parhaiten käyttötarkoitukseen sopivan terän valinnassa.

Ota yhteyttä

Yleisin konelehtisahan terän pituus on 130 mm. Yhteinen tekijä terillä on terien koon numerointi. Pieni numero tarkoittaa pienihampaista terää tai ohutta terää. Nolla ja alle nollan (1/0#, 2/0#, 3/0# jne.) olevat terät ovat yleensä koruseppien käyttämiä teriä. Näiden terien hallinta on vaikeampaa, joten niitä ei yleisesti suositella aloittelijoille. Konelehtisahaukseen koulussa oppilaille käyvät terät numero 3# – 12#.

Terän valintaan vaikuttavia asioita ovat mm.:

  • Materiaali
  • Materiaalin paksuus
  • Sahauksen haluttu jälki (eli ”viimeistelyaste”)
  • Sahauskuvioiden koko ja muoto
  • Sahaajan kokemus / taito
  • ”Sahausnopeus”

Terien valmistusmenetelmä vaikuttaa suuresti terän käyttöominaisuuksiin. Esimerkiksi muotilla prässätyt terät ja tarkkuushionnalla (PGT) valmistetut terät käyttäytyvät sahattaessa eri tavalla. Hiotut terät ovat kalliimpia, mutta ne ovat myös terävämpiä ja pysyvät terävinä pitempään. Prässäyksessä muodostuva reunapurse aiheuttaa sahauslinjan vääristymän oikealle, joka voi olla jopa 10 – 15 astetta. Hiottu terä sahaa siis ”suorempaa” linjaa pöytään nähden.

Yleisiä ohjesääntöjä terän valintaan:

Kova materiaali on helpompi työstää isommalla terällä.

Sahauksen pienin kääntökulma – valitse yhtä pieni terä.

Kuvion pienin alue/reikä – varmista, että terä mahtuu ko. reikään.

Kokemattoman sahaajan kannattaa valita terä 3# – 7# ja materiaali 4 mm – 8 mm.

Sahanterästä tulisi olla materiaalissa aina 2-3 hammasta.